Ses Yalıtımı

Ses Yalıtımı

Ses izolasyonu için kullanılan ses yalıtımı malzemeleri; istenmeyen gürültü ve sesleri ortadan kaldırır, akustiği dengeler. Özellikle apartmanlarda ortak komşu duvarı, üst tavan ve yan cephe duvarlarından gelen ses ve titreşimi yalıtmak için kullanılır. Konut, ofis, mağaza, fabrika, kafe, restoran gibi ses ve gürültünün fazla olduğu alanlarda da tercih edilir. Ses ve gürültünün birbirine karıştığı yankı problemlerinin en aza indirgenmesini amaçlayan ses yalıtımı malzemeleri, ses dalgalarını engelleyerek gürültüyü çıktığı anda azaltır. Pek çok malzemeden oluşan yalıtım ürünleri, kullanılacak alana ve büyüklüğe bağlı olarak çeşitli şilte ve akustik süngerlerden oluşur. İhtiyacınız olan desibele göre seçebileceğiniz ses yalıtımı malzemeleri; duvar, zemin ve tavan için çeşitli boyutlarda ve kalınlıklarda pek çok seçenek ile etkili çözümler sunar.

Ses Yalıtımı Malzeme Çeşitleri

Zemin, duvar ve tavan için farklı çeşitlere sahip olan ses yalıtımı malzemeleri, yapıştırılarak veya lamine edilerek kullanılır. Süngerpan, bariyerli basotect sünger, bariyerli akustik süngerpan, ses yalıtım bandı, akustik karo halı, mantarlı kauçuk ve mantar şilte gibi ses yalıtım uygulamalarında kullanılan ses kesici malzemeler, farklı ihtiyaçlar için farklı gruplara ayrılır. Sünger parçalarının sıkıca yoğun birleşiminden oluşan süngerpanlar, yüksek frekanslı sesleri kesebilen yapısı ile genel olarak tavan ve zeminlerde titreşim engelleyici olarak kullanılır. Bariyerli basotect sünger; melamin köpükten elde edilen, beyaz ve gri olarak üretilen ağır ses bariyeridir. Yankı yalıtımı sağlar. Bariyerli akustik süngerpan, bondeks süngerin sıkıştırılmış halidir. Yoğunluğu yüksektir. Çınlama ve yankılanmayı engeller, seslerin kalitesini bozmadan anlaşılmasını sağlar. Ses yalıtım bandı ise kapı, pencere araları ve benzeri boşluklarda kullanılan yapışkanlı yalıtım malzemesidir. Ses yalıtım performansını artırarak ses köprülerini ortadan kaldırır. Genellikle 50 × 50 cm ebatlarında kendinden tabanlı olarak üretilen akustik karo halılar, polyamid ipliğinden üretilir. Zeminlerde kullanılan yapısı ses ve gürültüyü engellerken koku, nem ve rutubet yapmaz. Mantarlı kauçuk, özellikle inşaat sektöründe tercih edilen ses ve ısı yalıtımında kullanılır. Her boyutta ve kalınlıkta üretilebilir. Ofis ve benzeri alanlarda topuk ve titreşim sesine karşı etkili bir yalıtım malzemesi olan mantar şilte ise genellikle parke altında kullanılır. Granül mantarların kauçuk ile karıştırılması ile elde edilen yalıtım malzemesi, ihtiyacınız doğrultusunda istenilen kalınlıkta üretilebilir.

Ses Yalıtım Malzemelerinin Kullanım Alanları

Ofisler, apartmanlar, rezidanslar, oteller, sinemalar, müzik ve ses kayıt odalarında sıklıkla kullanılan ses yalıtımı malzemeleri, karşılaşabileceğiniz akustik sorunların önüne geçer. Özellikle ofis ortamında duvar yalıtımının yanı sıra, kapı, asansör ve havalandırma kanalları için kullanılan ses izolasyonu, toplantı esnasında ses ve gürültü kirliliğini engelleyerek dikkatinizin dağılmasını önler. Müzik odalarında ve ses kayıt stüdyolarında da ses yalıtımı oldukça önemlidir. Kayıt esnasında en ufak titreşim ve benzeri ses kirliliği ortaya pek çok akustik problem çıkartır. Zemin, tavan ve döşeme duvarlardaki en ufak bir boşluk istenilen izolasyon değerlerine ulaşılmasını engeller. Bu nedenle müzik ve ses kayıt odalarında kullanılan ses yalıtımı malzemeleri, akustiği dengeleyerek sesin daha iyi dağılmasına olanak sağlar. Bu durum daha iyi bir kayıt deneyimi sunarken keyifli bir biçimde enstrüman çalmanızı sağlar. Aynı zamanda sinemalarda da sesin daha iyi aktarılmasını sağlayan yalıtım malzemeleri, akustiği dengeleyerek ses dalgalarını daha dengeli bir şekilde yansıtır. Otellerde ise odalar arası ses ve gürültü problemini engellemek için kullanılan ses izolasyonu malzemeleri, özellikle kablo geçişleri ve havalandırma kanalları için etkileyici çözümler sunar. Çünkü, odalarda yer alan ortak havalandırma kanalları ve kablo delikleri ses yalıtımında büyük kayıplar yaratır. Pek çok materyalden oluşan ses yalıtım ürünleri çeşitli boyutlarda ve kalınlıklarda sunduğu seçeneklerle bu tür durumlara karşı etkili çözümler sunar

Ortak Duvar Ses Yalıtımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortak duvar ses yalıtımında nelere dikkat edilmeli? Sorusunu maddeler hâlinde şöyle yanıtlayabiliriz:

  • Malzemeler hafif ve esnek bir yapıya mı sahip?
  • Ses yutuculuk değerleri ne kadar?
  • Yeterince kaliteli ve dayanıklı mı?
  • Gürültüü oranı yüksek ise mutlaka ağır ses bariyerlerinden yararlanılmalıdır.
  • İzolasyon malzemelerinin yüksek yoğunluklu olmasına, iyi derecede ses kesim performansı sunmasına özen gösterilmelidir. (Taş yünü, bondex sünger, bariyerli süngerpan gibi.)

Ortak duvar ses yalıtımı uygulaması ve ses yalıtımı malzemeleri satışı konusunda fiyat almak için bir telefonunuz yeterlidir..